bgzh-CNendekkrutrukuz

В памет на поета! 73-години от разстрела на Никола Вапцаров!

5 1 1 1 1 1 Рейтинг 5.00 (8 гласа)
Частно училище "Малкият принц"

Днес децата от Частно училище и детска градина „Малкият принц“ поднесоха венец и цветя пред паметника на великия поет, моряк, революционер Никола Йонков Вапцаров. {socialbuttons}

Ритуалът по поднасяне на венци във ВВМУ, почетен караул и тържествен марш са част от събитията, на които бяха съпричастни нашите деца.

Среща с Мая Вапцарова и спомени за един от най-светлите умове на морското училище. Силно и мъдро слово, в лично послание и стихове, Мая Вапцарова се обърна към настоящите курсанти:
"Осъзнавам, че днес, 23 юли, всички ние се докосваме до енергията на онази "бликаща младост, която раздрусва светът," която с марш и удар на крак събужда заспалата земя, застанала пред нас с жестокия въпрос: "Е какво ще ни дадеш, историо?" И този въпрос се повтаря вече 73 години.

А отговор? Отговор все още липсва. Ние мълчим и чакаме. Вероятно така са питали и Ботев, и Левски, и Вапцаров, и хилядите на вашата възраст. Питайте, питайте, с този удар на крак вие карате дори мъртвите да тръгнат с вас, да ви помагат. Сигурна съм, че вашите преподаватели вече са ви запознали с чувството за Родина, и с познанието за онова, което винаги е било необходимо, за да я има. Но сега се изправяте пред най важното изпитание: да осъзнаете своето "място в живота и напразно не се давайте". То не е нито в майчините скути, нито в прегръдката на любимата, нито на дъното на морето, нито по върховете на планините и властта. България я е имало от най-дълбока древност и ще я има и в бъдеще, защото никога не я е напускало чувството за социална справедливост. Нищо, че е изтрита от някои световни карти. Земята пише историята, а звездите хранят идеите на духа. Не търсете големия залък. Вашите преподаватели вече са ви го поднесли. Сега е важно да се научите да не падате никога на колене, а още по-важно е да накарате и нас да не го правим?!"

Портрет на Вапцаров

Висок ръст
Слаб и кестняв.
Очите тъмни.
Може би усмихнат.
Замислен.
Малко вироглав.
Поет.
Тъй външността му
в досиетата описват.
Черти особени - у него липсват.
А белег на величието - няма.
Какво безличие е обикновената
"човешка драма"
Характера му - знам ли-
бездна неразкрита.
Човек - една велика личност.
Кой смее из душата му да скита?
Дълбаем днес за теб слова
и мъдрим многословия.
Ужасно е, когато чрез смъртта
споделяш своето условие.
Трагична е човешката съдба.
и всички тези доказателства и дати.
Дали за теб това не са - куршуми,
от оловни слова изляти.
Мая Вапцарова
В памет на поета! 73-години от разстрела на Никола Вапцаров! - 5.0 out of 5 based on 8 votes
  • Последни събития
  • Иновативно училище
  • Академия за родители
  • Английски език
  • Франкофония



Граници

Границите, които поставяме, са уникални, като нас самите. Да поставиш точните граници е изключително важен елемент от всяка връзка, която си изградил или ще изградиш през живота си.

{socialbuttons} Вижте още

Академия

През учебната 2017/2018 година под егидата на „Академия за ефективно родителство“, се провеждаха ежеседмични срещи в група за подпомагане на процеса за ефективно родителско общуване.

{socialbuttons} Вижте още

Тренинг за родители

Общуването отваря и затваря врати, създава напрежение и конфликти, но може да доведе и до усещането за разбиране, споделеност, топлота и приемственост.

{socialbuttons} Вижте още


Вижте още съвети от психолога