bgzh-CNendekkrutrukuz

Николай Александров

Николай Александров - Частна детска градина "Малкият принц"

Предизвикателството да си системен администратор и програмист, магистър по математика в Royal Holloway University of London, софтуерен инженер в най-голямата open source компания в света - Red Hat и NVIDIA, производител на най-използвания и високопроизводителен мрежови интерфейс за Kubernetes - Cilium, партньор в MediaHub - произвеждаща платформа от следващо поколение за видео и телевизионни услуги…

Представете се като личност, творчески път, настояща реализация, работа, позиция, собствен бизнес…

Винаги съм се интересувал от точните науки, най-вече математика и информатика. От малък се занимавам с програмиране и съм голям ентусиаст на тема отворен код. Винаги съм помагал и участвал в развитието на различни проекти с отворен код, а през последните няколко години съм един от хората, които официално поддържат и развиват специфична част от Linux ядрото (maintainer в мрежовата част на ядрото). Пътят ми след IT гимназия “Екзюпери” ме заведе в София, където учих така наречената специалност "Компютърни науки" на английски език в НБУ. През годините, които учих за степен бакалавър, работих като системен администратор и програмист в интернет доставчик, който изградих технически и впоследствие порасна и се превърна в един от най-големите доставчици на интернет услуги в София. Работата ми в този доставчик позволи да продължа обучението си в Англия, където записах магистратура по математика в Royal Holloway University of London, тъй като компанията пое годишните такси и като цяло разходите ми за този период. След това се преместих да живея в Чехия, защото получих предложение за работа от най-голямата open source компания в света - Red Hat. Позицията беше за софтуерен инженер в областта на Linux ядрото, занимавах се с разработка на различни нови мрежови технологии в ядрото и драйвъри за мрежови устройства. След като прекарах няколко години в Чехия и Red Hat, се върнах в България и започнах работа в американски стартъп наречен Cumulus Networks, който направи първата операционна система в света с отворен код за white label мрежови суичове, наречена Cumulus Linux, която е базирана на Debian Linux. Впоследствие, Cumulus Networks беше придобита от NVIDIA, където останах още 2 години и продължих да работя по нови мрежови технологии в Linux ядрото, а Cumulus Linux стана основа за всички мрежови устройства, които NVIDIA произвежда. Днес работя за швейцарски стартъп, който е финансиран от гиганти като Google, Cisco и Microsoft и се казва Isovalent. Продуктът, който произвеждаме се нарича Cilium и е най-използваният и високопроизводителен мрежови интерфейс за Kubernetes, като се използва от Microsoft Azure, Google Cloud и Amazon Web Services. Успоредно с това в партньорство с още двама човека развиваме софтуерна компания в България, която се казва MediaHub и произвежда платформа от следващо поколение за видео и телевизионни услуги подобна на Netflix за телекоми и интернет оператори. Клиенти в България са ни доставчици като MSAT, Булсатком, Телекабел и Телнет. В малкото си свободно време продължавам да помагам и развивам различни проекти с отворен код.

Колко години бяхте част от училищната общност на Частно езиково училище и детска градина "Малкият принц" и IT гимназия "Антоан дьо Сент-Екзюпери"?

Присъединих се към гимназия "Антоан дьо Сент-Екзюпери" след осми клас, тъй като това беше първата гимназия с технологичен профил, съчетаваща чуждоезиково обучение - английски и френски език, заедно с информатика и информационни технологии. Гимназията отговори на моята страст към информационните технологии и предизвика по-задълбочено изследване на възможностите в тази област.

Споделете спомени, мисли, емоции и чувства, които и днес вълнуват сърцето Ви.

На първо място трябва да спомена зимните лагери всяка година с нашия клас на Пампорово, където прекарахме незабравими моменти със снежните спортове и приятелско общуване със съученици и учители. Веднага след това бих казал забавните извънучилищни занимания и годишните LAN партита със състезанията за асемблиране на компютърни конфигурации и игри в мрежи.

Кои от ценностите и качествата на “Малкият принц” споделяте в живота си?

Те са много, но искам да откроя упоритост и труд!

Бихте ли отправили поздрав, идея, послание за 30-годишнината на "Малкият принц"?

Благодаря на екипа на Частна профилирана гимназия "Антоан дьо Сент-Екзюпери" за незабравимите моменти! Благодаря за ценностите и основата, която получих за бъдещата си реализация. Благодаря за хората, с които ме срещна! Весело празнуване на юбилея!

Още интервюта!