След нас:

Използвайте кризата и я превърнете във възможност за най-големите уроци на децата си. Стъпки за справяне.

Използвайте кризата и я превърнете във възможност за най-големите уроци за децата си!
 - Частно училище "Малкият принц"

Уважаеми родители,
В момента имате уникалната възможност да научите децата си, показвайки им как реагирате Вие и как се справяте със ситуацията, която Ви обкръжава.

Как се справяте със страховете си, как ги превръщате в гориво за действие и адаптация. Показвате им в какво вярвате и как оцелявате във всякакъв план. А те, уважаеми родители, виждат всичко, с което Вие боравите. Бъдете такъв пример за тях, който ще им покаже как се действа в криза, но съхранявайки себе си. Те ще запомнят това завинаги и един ден ще го отразят към децата си. Бъдете отговорни към това, което показвате. Много е важна тази информация за децата. Да те подготвя за криза на теория и на практика са две коренно различни ситуации. Използвайте кризата и я превърнете във възможност за най-големите уроци за децата си:

Фокусирайте се върху това:

1. Как се приема реалността. Не губете енергията си в това да какво е трябвало и не е трябвало да се случва. Случило се е! Това е! Приемете ситуацията. Това не означава, че сме съгласни с нещата, а че сме готови да приемем. Само тогава можем да действаме;

2. Запазете критичното си мислене. Не се правете на супер герой. Не е важно да го играете на сила. Психическата стабилност не е да се правим на силни и безстрашни, а да отчитаме реалните си емоции, но да съумяваме да не изгубваме мярата и разсъдъка си и да действаме, спрямо ситуациите.

3. Потърсете подкрепа от приятели и близки. Сега е време да се погрижите за контактите си онлайн. Кризата не е оправдание за контактите. Живеем в технологично време.

4. Погрижете се за себе си. Дайте си малко възможност за почивка на ума и тялото от цялостната динамика, в която бяхте потопени преди. Правете упражнения вкъщи, но не само битови такива, а целенасочени с грижа за здравето.

5. Запитайте се, ако някой от близките Ви потърси за съвет и подкрепа, как бихте го подкрепили и посъветвали Вие в момента?!

6. Понеже хората сме изключително внушаеми и в момента медиите ни обстрелват от всякъде с грижа за нас, то би било подходящо да редуцираме в известна степен злоупотребата с тях, защото след няколко дни рязко ще се окажем в паника, психоза и суматоха. В момента е важно да държим критично мисленето си за реалността, а не изкривено такова от ирационални страхове и мисли. Всичко, каквото и да е то, е временно!

7. В момента е добре да се оптимизира и преподреди списъка със задачи, съобразявайки се със ситуацията точно в момента. Ако е необходимо, записвайте си. Правете малки стъпки, ако нещо от ежедневието Ви затруднява.

8. В момента не е удачно да потискате емоциите си. Намерете време да си ги изживеете и преживеете. Ясно е, че има моменти, в които е добре да сме мобилизирани и нямаме време да се уважим емоционално, но малко по-късно не заблуждавайте себе си и намерете време и начин да ги преживеете. Дали ще поговорите с другите, ще поплачите или ще крещите в съседната стая, ще скачате на едно място или ще слушате силно музика, но е много важно за психичното здраве да отразите емоциите си. Поговорете за всичко, което се случва с Вас. Споделете и продължете напред! От всичко изброено до тук и това също го виждат Вашите деца!!! Споделянето на негативните емоции не Ви прави слаби! Споделянето дава възможност да се освободим от това състояние и да продължим трезво напред!

9. Помислете, за какво не Ви е оставало време до сега или вечно сте отлагали, оправдавайки се с липса на време. Дошло е време да обърнете внимание на всичко, което загърбвахте!

10. Запазете чувството си за нормалност. Изградете си ритъм в ежедневието, който Ви вкарва в някаква структура, която е съобразена със ситуацията в момента. Ценно е да се погрижите за собственото си усещане за нормалност . Това може да Ви помогне да се чувствате психически силни. Задължително правете нещо, което Ви доставя удоволствие и не се оправдавайте, че нямате възможност за това, защото примерно много обичате да пътувате. Със сигурност можете да си доставяте куп удоволствия и сега. Ако не се сещате на първо четене, съберете се семейния съвет и записвайте всички предложения. Всеки от Вас може и сам да седне и да си напише списък с нещата, които отдавна е забравил, че му носят наслада.

11. Ако имате силно тревожни натрапливи мисли или се чувствате обсебени от идеята за Корона вирус, и денонощно търсите симптомите в себе си и другите, погрижете се да преформулирате състоянието си и се погрижете за връщане на нормалното си функциониране. Високите нива на тревожност при някои хора са съпроводени с фантомни телесни оплавания. В момента децата Ви виждат и това!

12. Горещо препоръчвам, за да не стигате до крайности в натрапливите мисли, защото последствията от тях са доста по-сериозни, отколкото в действителност реалната обстановка в момента, да се погрижите за себе си като се отдадете на прочитане на няколко интересни книги, които биха Ви дали по-дълбоки познания по темата и биха Ви съхранили устойчиви. Книгите, които са много ценни са следните: „Човекът в търсене на смисъл” Виктор Франкъл; Основни форми на страх в chitanka.info; „Ти не си твоят мозък” и „Бягство от сигурността” на Ричард Бах от chitanka.info.

Всичко, което ни обкръжава и се случва, ни приканва да израснем!
При всякакви обстоятелства сме на правилното място и в точния момент, затова можем да бъдем спокойни!
Бъдете мъдри!!!

  • Последни събития
  • Академия за родители
  • Английски език
  • Франкофония
  • Иновативно училищеГраници

Границите, които поставяме, са уникални, като нас самите. Да поставиш точните граници е изключително важен елемент от всяка връзка, която си изградил или ще изградиш през живота си.

{socialbuttons} Вижте още

Академия

През учебната 2017/2018 година под егидата на „Академия за ефективно родителство“, се провеждаха ежеседмични срещи в група за подпомагане на процеса за ефективно родителско общуване.

{socialbuttons} Вижте още

Тренинг за родители

Общуването отваря и затваря врати, създава напрежение и конфликти, но може да доведе и до усещането за разбиране, споделеност, топлота и приемственост.

{socialbuttons} Вижте още


Вижте още съвети от психолога