След нас:

Силни по време на криза! Начинът, по който реагирате на тези кризи, обаче, е въпрос на избор!

Силни по време на криза! - Частно училище "Малкият принц"

Много се изговори и се изписа по темата за Коронавирус, както и за последствията от него – психо-емоционални, икономически, политически.

Няма никакво значение какво и как се е случило или започнало, както и това дали има или няма конспиративна стратегия. Всеки от нас реагира на тази информация и случване по свой уникален начин. В обобщен вариант, тези реакции се разпростират от отричане, присмех и неглижиране, гарнирани с куп рационални и интелектуални философски версии и отидоха до крайна степен на паника, шок и ужас.

В момента е подходящо мотивацията да се определя от това, какво е необходимо да правим в момента. Фокусиране на вниманието само към последствията разрушава психическата устойчивост. От значение е този момент тук и сега, за който постоянно говорим, но трудно се свързваме с него, защото съзнанието е заето да си прави безкрайни разходки от минус безкрайност на миналото до плюс безкрайност на бъдещето. Търсенето на „сигурност” е великата човешка илюзия. Единственото сигурно нещо е промяната!

В последните години човечеството изпитва криза на принадлежност, но тази криза се подминаваше с лекота, защото не беше приоритетно поставяна на дневен ред, а именно тя е в основата на всичко. В момента се изправяме пред ситуация, в която се налага да видим на практика, а не на теория, точно колко сме адаптивни в среда на променливи се ежеминутно условия. Това е единствената мяра за интелект!

Адаптацията в момента е водеща! Тя е пряко и директно свързана с психическата ни устойчивост! Психическата стабилност не е свързана с отричане на ситуацията, а с организиране на целия ресурс и потенциал на личността в среда от адекватен филтър на крайните емоционални състояния - да се съсредоточи фокусирано върху онова, което е необходимо да се прави точно в момента, разполагайки с наличното точно такова, каквото е и точно толкова, колкото е нужно. Това уникално умение на личността ще я съхрани цялостна!

Да, криза е! Това е единствената възможност за развитие на личността и историята на човечеството не познава други начини. Всичко това, което се случи, е един път за извървяване към себе си и към общото цяло. Единственият вариант, да принадлежа на колективното адекватно и с грижа и уважение към него, е първо да се отнеса по подобен начин спрямо себе си. Точно сега, ще се изненадате колко сте креативни действително, колко много знаете и можете. Ще се преоткриете и ще се запознаете с други свои характеристики на личността. Някои от тях няма да Ви харесат изобщо, а на други – ще се зарадвате много.

Като стана въпрос за принадлежността, точно в нея се съдържа смисъла и вярата. Мога ли да ги намеря в себе си точно сега и в какво ги намирам? А как ги реализирам?! Ако има нещо, което може да бъде сигурно, то е точно идеята да принадлежа.

Няколко въпроса за размисъл – на какво принадлежите, какво осмисля житието Ви в момента, в какво вярвате?

Това сте Вие и независимо какво се случва около Вас, това е Вашата сила и стожер. Могат да Ви вземат всичко, но никой не може да Ви отнеме вярата, смисъла и идеите Ви! Никой не е в състояние да Ви отнеме това да сте гъвкави и да избирате как да се чувствате.

Виктор Франкъл – брилянтен логотерапевт, занимаващ се със смисъла, по уникален и много красноречив начин е писал за това, споделяйки тежък личен житейски опит от пребиваването си в концлагер, но съумявайки да мобилизира психиката си до такава степен, че прави огромни прозрения за човешката същност. „Човекът в търсене на смисъл” е негова творба, изобразявайки в нея всичко, което е наблюдавал на терен в концлагерите. Осъзнаванията и прозренията, до които достига, са общовалидни за човешката раса и те са го спасили! Това да наблюдава и да предаде информацията на човечеството, за силата на човешкият Дух, е неговият смисъл в криза. Установява безсмислието на това да се фиксираме апокалиптично в „миенето на зъби”, достигайки до силата да избираме как да се чувстваме, независимо какво се случва около нас.

Фокусирайте в момента вниманието си върху силните си страни, но не отбягвайте и това как се чувствате. Помислете дали друг път сте имали подобни усещания и си припомнете как сте се справили. Споделяйте, изказвайте, говорете и поддържайте хигиена на собствените си мисли, но и на информацията, която Ви залива. В моменти на криза, хората са най-податливи на внушения с негативен изход. Бъдете благи и милостиви спрямо себе си и околните. Имате нужните знания и умения. Проявявайте ги! Ако сте се съмнявали в себе си, дали притежавате такива, вероятно сте подценявали същинската си природа.

„Когато започнах да обичам себе си, разбрах, че болката и страданието са само предупредителни знаци за това, че живея против собствената си истина”
С пожелание за сътворения в промяната!!!

  • Последни събития
  • Академия за родители
  • Английски език
  • Франкофония
  • Иновативно училищеГраници

Границите, които поставяме, са уникални, като нас самите. Да поставиш точните граници е изключително важен елемент от всяка връзка, която си изградил или ще изградиш през живота си.

{socialbuttons} Вижте още

Академия

През учебната 2017/2018 година под егидата на „Академия за ефективно родителство“, се провеждаха ежеседмични срещи в група за подпомагане на процеса за ефективно родителско общуване.

{socialbuttons} Вижте още

Тренинг за родители

Общуването отваря и затваря врати, създава напрежение и конфликти, но може да доведе и до усещането за разбиране, споделеност, топлота и приемственост.

{socialbuttons} Вижте още


Вижте още съвети от психолога