След нас:

Пет начина да изберете учител или треньор

Пет начина да изберете учител или треньор - Частно училище "Малкият принц"

Великите учители, треньори и наставници се разпознават по няколко отличителни черти:

1. Избягвайте онзи, който Ви напомня за учтив сервитьор.
Този тип учител/треньор/наставник е все по-често срещан в нашия свят: човек, който е съсредоточава усилията си върху това да се чувствате удобно и щастливо, нещата да вървят гладко и с минимални усилия. Той е от хората, които покриват много материал за кратко време, усмихва се често и казва неща от рода на: „Не се притеснявай, няма проблем, можем да се погрижим за това по-късно”.

2. Потърсете някого, който леко ви плаши
За разлика от срещата с любезни сервитьори, срещите с големите учители/инструктори/наставници често ни изпълват с непозната емоция: чувство на уважение, възхищение, а нерядко и тръпка на страх. Това е добър знак.

Търсете:
Човек, който ви наблюдава отблизо. Той се интересува от вас и цели да ви разбере – какво искате, откъде идвате, какво ви мотивира,
Човек, който е ориентиран към действие. Той няма да иска да прекарва много време в разговори – вместо това ще поиска веднага да се потопите в упражнения, за да получи представа за вас, а и вие за него.
Човек, който е честен, понякога дразнещо честен. Ще ви каже истината как сте се представили с ясни и разбираеми изрази. В началото жили, но ще разберете, че не е лично. Това е информация, която можете да използвате, за да станете по-добри.
Струва си да се отбележи, че на английски думата „треньор” (coach ) произхожда от kocsi, унгарската дума за „карета”. Вие не търсите приятел или родител. Търсите стабилен, доверен човек, някой, с когото да пътувате.

3. Потърсете някой, който дава ясни, кратки и точни указания.
Повечето велики учители/треньори и наставници не правят многословни и скучни изказвания. Не изнасят проповеди и дълги лекции. Вместо това дават кратки, безпогрешно ясни (а не подвеждащи) насоки и инструкции. Водят към целта. Обучението не е конкурс по красноречие, то опира до създаване на връзки и предаване на полезна информация.

4. Потърсете някой, който обича да преподава основите.
Великите учители често отделят цяла тренировъчна сесия за едно привидно дребно основно упражнение. Може да изглежда странно, но отразява тяхното разбиране за жизненоважната реалност: тези основи са в сърцевината на уменията. Колкото повече напредвате, толкова по-голямо значение добиват те.

5.При равни други условия, изберете най-възрастния.
Преподаването е като всеки друг талант: необходимо е време да се развие. Големите учители са първо и преди всичко ученици, които усъвършенстват уменията си с всяка измината година. Това не означава, че не съществуват добри учители под трийсет – има. Не означава и че всеки треньор с побеляла коса е гений – не е. Но при равни други условия, изберете възрастния.

  • Последни събития
  • Академия за родители
  • Английски език
  • Франкофония
  • Иновативно училище



Граници

Границите, които поставяме, са уникални, като нас самите. Да поставиш точните граници е изключително важен елемент от всяка връзка, която си изградил или ще изградиш през живота си.

{socialbuttons} Вижте още

Академия

През учебната 2017/2018 година под егидата на „Академия за ефективно родителство“, се провеждаха ежеседмични срещи в група за подпомагане на процеса за ефективно родителско общуване.

{socialbuttons} Вижте още

Тренинг за родители

Общуването отваря и затваря врати, създава напрежение и конфликти, но може да доведе и до усещането за разбиране, споделеност, топлота и приемственост.

{socialbuttons} Вижте още


Вижте още съвети от психолога