След нас:

Подобряване на уменията - Рецептата е в отношението!!! (Част 2)

Нестандартните стъпки за това, за което рядко се говори - Частно училище "Малкият принц"

Продължение...

9. Мислете в образи.
Кои от следните инструкции се запомнят по-лесно?
- Изнеси тенис ракетата назад в права хоризонтална линия.
- Изнеси тенис ракетата назад, сякаш с едно движение събаряш чинии от масичката за кафе.
- Изпей фразата по-тихо в края.
- Изпей фразата все едно си балон, от който са изпуснали въздуха.
- Докосни струните възможно най-леко.
- Докосни струните сякаш са нажежени до бяло.
- Леко докосни футболната топка с крака си.
- Остави топката да целуне крака ти.
Изображенията са далеч по-лесни за разбиране, запомняне и изпълнение. Това се дължи на факта, че през дългата си еволюция човешкият мозък е развил способността си да регистрира и запомня изображения по-силно, отколкото абстрактни идеи. Когато е възможно, създайте ярък образ за всяка порция, която искате да научите. Не е нужно картините да са сложни, важното е да са лесни за виждане и чуване.

10. Обърнете внимание на грешката веднага.
Повечето от нас са алергични към грешките. Когато направим грешка, инстинктът ни подтиква да извърнем поглед, да я игнорираме и да се преструваме, че не се е случило нищо. Това не е хубаво, защото, както видяхме, грешките са наши ориентири за подобрение. При експеримет със сканиране на мозъка е установено, че има един жизненоважен промеждутък от 0,25 секунди, след като е била допусната грешката, в който хората правят едно от следните две неща - или се вглеждат съсредоточено в нея, или я игнорират. Тези, които обръщат внимание на грешката, научават значително повече от онези, които я пренебрегват. Развийте навика да се погрижите за грешката веднага. Не се обръщайте, не си затваряйте очите; гледайте право в нея и вижте наистина какво се е случило, запитайте се какво можете да направите, за да се подобрите. Приемайте грешката сериозно, но никога лично.

11. Представете си как невроните в мозъка ви формират нови връзки.
Когато стигнете до златната точка на ръба на способностите си и се пресегнете отвъд, всъщност образувате и укрепвате нови връзки в своя мозък. Грешките не са грешки - те са информация, която използвате, за да изградите точни връзки. Колкото повече внимание обръщате на грешките и ги поправяте, толкова повече правилни връзки ще изградите в мозъка. Грешките са прекрасен инструмент за изграждане на умения.

12. Представете си как връзките в мозъка ви стават все по-бързи.
Винаги, когато учите активно, връзките в мозъка ви започват да работят все по-бързо. С течение на времето скоростта на сигналите се увеличават от 3 км/ч до 320 км/ч. По време на практиката е полезни и мотивиращо да си представяте в картини как синапсите в мозъка ви се превръщат в обикновени медни жици във високоскоростна широколентова кабелна мрежа, защото точно така става. ( какво представлява миелина - да допиша )

13. Свийте пространството си.
Малките пространства могат да задълбочат упражненията от всякакъв вид, когато се използват, за да увеличат броя и интензивността на повторенията и да подчертаят целта. Запитайте се какво е минималното необходимо пространство за вашите достижения и повторения, къде допълнителното пространство пречи на бързото и лесно общуване.

14. Намалете скоростта.
Когато научим как се прави нещо ново, незабавното ни желание е да го правим отново и отново, и то по-бързо. Желанието за скорост е напълно логично, но може да доведе до небрежност, особено когато става дума за техническите умения. При него разменяме точността - и дългосрочните резултати - за временна тръпка. Супер бавната тренировка или задълбочване в ученето действа като лупа, позволява ни по-лесно да усетим грешките и следователно да ги поправим. Както се казва: “Не става дума за това колко бързо можеш да го направиш. Въпросът е колко бавно можеш да го направиш правилно”.

15. Затворете очи
Един от най-бързите начини да активизирате обучението си е и един от най-простите - затворете очи. Музикантите отдавна използват тази техника, за да подобрят усещането и точността си, но тя се прилага за всякакви уменя. Майкъл Джордан е изпълнявал наказателни удари със затворени очи; обучението на Морските тюлени се допълва от четири тренировки в пълна тъмнина; практикуващите йога и бойни изкуства често затварят очи, за да подобрят усещането си за баланс. Причината е една и съща: затварянето на очите е бърз начин да достигнеш границите на способностите си, да се озовеш в златната си точка. То помита всичко, което отвлича вниманието ти, и ангажира другите ти сетива да доставят нова информация. Помага в мозъка да се гравира схема на задачата, като кара дори най-познатото действие да изглежда странно и свежо.

16. Имитирайте.
Изглежда налучничаво, но от гледна точка на активното обучение, има смисъл.

7. Когато го направите правилно, отбележете постижението.
Един от най-удовлетворяващите моменти е, когато достигнеш първото си перфектно случване. Когато това се случи, замръзнете. Превъртете мисловната си лента назад и разиграйте това в ума си отново и отново. Запомнете чувството, ритъма, физическите и психически усещания. Въпросът е да отбележите този момент - това е точката, която искате да достигнете отново и отново. Това не е финалът, а новата стартова линия за усъвършенстване на умението, докато то се превърне в атоматично. “Тренировката започва, когато направим нещата както трябва”.

18. Подремвайте.
Дрямката подобрява паметта и е полезна за мозъка, тъй като помага да укрепи връзките, образувани по време на тренировка и обучение, подготвяйки мозъка за продължение и попиване на нова информация.

19. Новите умения изискват преувеличения.
Помислете за начина, по който родителите учат своите бебета на нови думи - те удължават всеки звук, подчертават го, прекаляват в изговарянето му. За това си има причини. Когато отидеш твърде далеч, по-лесно разбираш къде са границите.За да научите ново движение, преувеличете го. Ако упражнението налага да вдигнете колене, вдигнете ги до тавана. Ако трябва да натиснете силно струните на китарата, натиснете ги с цяла мощ. Ако трябва да наблегнете на определена дума от речта, подчертайте я театрално.

20. Правете положителни опити.
Има един момент, когато човек се изправя пред избор - дали да се съсредоточи върху целта ( онова, което иска да направи ), а може и върху възможната грешка ( това, което иска да избегне ). Този съвет е прост: винаги се съсредоточвайте върху положителното, а не въргу отрицателното. Положителното рамкиране е много важно и то звучи така: вместо: “ Ох, леле, надявам се да не се прецакам на този тест”, “ Ще се справя възможно най-добре на този тест”. Избегнете негативно зададените послания. Идеята е, че резултатът винаги е по-добър, ако се пресегнеш към това, което искаш да постигнеш, вместо да се дърпаш от онова, което искаш да избегнеш!!!

Следва продължение!

  • Последни събития
  • Академия за родители
  • Английски език
  • Франкофония
  • Иновативно училищеГраници

Границите, които поставяме, са уникални, като нас самите. Да поставиш точните граници е изключително важен елемент от всяка връзка, която си изградил или ще изградиш през живота си.

{socialbuttons} Вижте още

Академия

През учебната 2017/2018 година под егидата на „Академия за ефективно родителство“, се провеждаха ежеседмични срещи в група за подпомагане на процеса за ефективно родителско общуване.

{socialbuttons} Вижте още

Тренинг за родители

Общуването отваря и затваря врати, създава напрежение и конфликти, но може да доведе и до усещането за разбиране, споделеност, топлота и приемственост.

{socialbuttons} Вижте още


Вижте още съвети от психолога