bgzh-CNendekkrutrukuz

Пета международна среща по проект ITTC по програмата Еразъм+

5 1 1 1 1 1 Рейтинг 5.00 (2 гласа)
It’s Time to Care по програмата Еразъм+ - Частно училище "Малкият принц"

От 10 до 14 февруари 2020 г. в гр. Куба, Португалия се проведе петата международна среща по проект ITTC - It’s Time to Care по програмата Еразъм+.

Домакините от Основно училище Фиалхо де Алмейда приеха делегации от останалите 5 партньорски държави, сред които и петимата представители на Частно училище “Малкият принц”. Участниците бяха радусно приети от директора на училището, от екипа, работещ по проекта, и от представители на местната власт и се запознаха с областта Алентежу и градчето Куба, което е дало името и на държавата Куба в латинска Америка. Новосъздаденият център “Христофор Колумб” (Centro Cristovao Colon) разказва за връзката на известния мореплавател и откривател с областта Алентежу и конкретно градчето Куба.

Всяко училище-партньор представи своята работа по темата “Климатични промени” и получи съвети от останалите участници по поставен от тях проблем. Изключително интересно беше посещението на Музея за жива наука (Centro de Ciencia Viva) в Естремос, където в съхранената характерна сграда на стар манастир екип от ентусиазирани учени-геолози по незабравим и увлекателен начин разкриват пред посетителите тайните на земята. С радост и гордост беше отбелязано, че 80% от посетителите са групи ученици!

Домакините представиха и местни бизнес инициативи, свързани с климатичните промени - мащабният проект Alqueva, който включва най-големият изкуствено създаден водоем в Европа и представлява стратегически воден резерв, който осигурява вода за домакинствата, индустрията и земеделието дори и при последователни години с минимални валежи, както и фабрика за производство на еко пелети за отопление и за барбекю. Представители на местната управа представиха и плана на града и района за адаптиране към климатичните промени.

Незабравими остават дните, прекарани в Португалия, за учениците, които получиха уникалната възможност да се докоснат лично до живота на връстниците си в и извън училище и на португалските семейства, които ги приеха в домовете си като скъпи гости. Вълнуващо празненство с много песни и танци и вкусни португалски гозби постави край на срещата. Новите приятели се разделиха с прегръдки и сълзи и обещания за нови срещи - във виртуалното пространство и на живо на заключителната международна среща в Малта през април 2020 г.

Пета международна среща по проект ITTC по програмата Еразъм+ - 5.0 out of 5 based on 2 votes
  • Последни събития
  • Иновативно училище
  • Академия за родители
  • Английски език
  • ФранкофонияГраници

Границите, които поставяме, са уникални, като нас самите. Да поставиш точните граници е изключително важен елемент от всяка връзка, която си изградил или ще изградиш през живота си.

{socialbuttons} Вижте още

Академия

През учебната 2017/2018 година под егидата на „Академия за ефективно родителство“, се провеждаха ежеседмични срещи в група за подпомагане на процеса за ефективно родителско общуване.

{socialbuttons} Вижте още

Тренинг за родители

Общуването отваря и затваря врати, създава напрежение и конфликти, но може да доведе и до усещането за разбиране, споделеност, топлота и приемственост.

{socialbuttons} Вижте още


Вижте още съвети от психолога