bgzh-CNenrutruk

За движението на небесните тела и морското разнообразие

5 1 1 1 1 1 Рейтинг 5.00 (2 гласа)
За движението на небесните тела и морското разнообразие - Частно езиково училище "Малкият принц"

Последните дни от 2022-2023 учебна година за седмокласниците от Частно езиково училище “Малкият принц” се запомниха с изнесени уроци по физика и биология в Астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ и Аквариум Варна.

В астрономическия комплекс, намиращ се в Морската градина, учениците гледаха в захлас звездното небе и движенията на небесните тела. Въображението им беше провокирано от усещането за безкрайността на времето и непостижимата и уникална хармония във Вселената. С изненада разбраха, че във Варна е роден Фриц Цвики - най-креативният астрофизик, който е открил неутронните звезди и тъмната материя. Те успяха да видят и единственото на Балканския полуостров Махало на Фуко. Любопитно за децата е, че махалото бавно се върти спрямо земната повърхност в посока, обратна на посоката на въртене на Земята. Според следите, които идеалното математическо махало оставя след себе си, всяко следващо залюляване има отклонение от около 3 mm, за един час отклонението е на 11°, а за около 32 часа извършва пълно завъртане и се връща в началното положение.

В Аквариума учениците разгледаха разнообразието на морския свят и по-конкретно черноморската флора и фауна, хидрологичните и хидрохимични особености на Черно море. Учениците посетиха три зали. В първата наблюдаваха живата експозиция, която обхваща представители на всички групи от черноморската фауна, както и много видове сладководни риби. В следващите експозиционни зали впечатление направиха някои екзотични обитатели, както и препарирани представители от Световния океан. Учениците имаха възможността да проследят миграцията на рибите, да разгледат хранителната верига в морските води, структурата и особеностите на Черно море.

Интересните изнесени уроци по физика и биология ще оставят трайни следи в паметта на седмокласниците, които успешно завършват основен етап от своето образование.

За движението на небесните тела и морското разнообразие - 5.0 out of 5 based on 2 votes
  • Последни събития
  • Иновативно училище
  • Академия за родители
  • Английски език
  • ФранкофонияГраници

Границите, които поставяме, са уникални, като нас самите. Да поставиш точните граници е изключително важен елемент от всяка връзка, която си изградил или ще изградиш през живота си.

{socialbuttons} Вижте още

Академия

През учебната 2017/2018 година под егидата на „Академия за ефективно родителство“, се провеждаха ежеседмични срещи в група за подпомагане на процеса за ефективно родителско общуване.

{socialbuttons} Вижте още

Тренинг за родители

Общуването отваря и затваря врати, създава напрежение и конфликти, но може да доведе и до усещането за разбиране, споделеност, топлота и приемственост.

{socialbuttons} Вижте още


Вижте още съвети от психолога