bgzh-CNendekkrutrukuz

Звездно преживяване за ученици от “Малкият принц”

5 1 1 1 1 1 Рейтинг 5.00 (3 гласа)
Звездно преживяване - Частно училище "Малкият принц"

На въпроса “Какъв искаш да станеш като пораснеш?”, много деца отговарят: “Космонавт”... или поне беше така преди години.

Днес все по-малко хора се замислят за космическата наука, въпреки че сме били трета сила в космическите изследвания не толкова отдавна. За да има България космическо бъдеще, трябва да започнем да гледаме по-често към звездите и да мечтаем, да си задаваме трудни въпроси и да работим здраво, за да намерим отговорите. И това трябва да започне от детството.

2018 година стана първата “космическа” година за учениците на IT гимназия “Екзюпери” и ЧОУ “Малкият принц”. След успеха на гимназистите, които спечелиха първо място с проекта си “Deep Space “ и участваха в научна конференция на НАСА в Лос Анджелис САЩ, ученици от 5 и 6 клас - Далия Мусамедин, Мария Икономова и Ишита Котари, станаха част от третия Български отбор в космическия лагер по модел на НАСА в Измир, Турция от 12 до 18 август. Всичките 26 деца получиха уникалния шанс да се докоснат до истинската космическа наука, да научат повече за историята на космическите изследвания, на совалките и мисиите, да осъществят пряка видео връзка със 78-мия директор полети в НАСА с кодово име Carbon и да му задават въпроси като например “Каква скорост трябва да достигне совалката, за да преодолее земната гравитация?”.

Разделени в 10 отбора, всичките 111 деца от България, Гърция, Чехия, Румъния, Англия и Турция учиха чрез практически занятия за хидропониката, астрономията, построиха и изстреляха собствена ракета, създадоха собствени проекти за колония на Марс, научиха за устройството на совалките и на скафандрите, сформираха екипи и изпълниха космическа мисия като влязоха в съответните роли като част от наземния контрол или от екипажа на совалката. Най-голяма беше емоцията на седемте тренажори за астронавти, където децата изпитаха как се върви по луната, как се усеща нулевата гравитация, как астронавтите тренират на космическата станция, как извършват различни задачи в открития космос и какво чувстват, когато совалката се върти неконтролируемо, навлизайки в земната атмосфера.

Незабравими ще останат дните, прекарани в космическия лагер, с емоциите, игрите, предизвикателствата, както и с новите приятели от различни краища на света. През новата учебна година ЧОУ “Малкият принц” започва да работи и по програмата Бъдещи изследователи /Future Explorers Program/, която свързва учители и ученици с космическия лагер и цели да стимулира децата по забавен и практически начин да развиват знанията и уменията си в областта на STEAM - наука, технологии, инженерство, изкуство и математика, да изследват собствения си потенциал, както и вселената, и наистина да станат следващото поколение изследователи. Очакваме с нетърпение следващата ни среща с приятелите от Space Camp!

Звездно преживяване за ученици от “Малкият принц” - 5.0 out of 5 based on 3 votes
  • Последни събития
  • Иновативно училище
  • Академия за родители
  • Английски език
  • Франкофония



Граници

Границите, които поставяме, са уникални, като нас самите. Да поставиш точните граници е изключително важен елемент от всяка връзка, която си изградил или ще изградиш през живота си.

{socialbuttons} Вижте още

Академия

През учебната 2017/2018 година под егидата на „Академия за ефективно родителство“, се провеждаха ежеседмични срещи в група за подпомагане на процеса за ефективно родителско общуване.

{socialbuttons} Вижте още

Тренинг за родители

Общуването отваря и затваря врати, създава напрежение и конфликти, но може да доведе и до усещането за разбиране, споделеност, топлота и приемственост.

{socialbuttons} Вижте още


Вижте още съвети от психолога