• Школа "Фоточетене за деца"

  Иска ли Ви се да четете една книга или учебник само за определени минути и не въпреки, а именно поради това да запомняте повече и по-трайно?!

 • Школа "Мисловни карти"

  Питали ли сте се как да възприемате и да запомняте огромния поток от информация, който ежедневно, ежеминутно е около вас?

 • Пет техники за учене на текст

  Замисляли ли сте се как учите? Или това е нещо естествено? Съвсем не е така. Ученето не е просто „слушане” и „четене”. Вероятно ще се съгласите. Замисляли ли сте се защо забравяте?

 • Школа "Суперпамет"

  Случвало ли Ви се е да чувате реплики от типа ”Утре имам тест с 10 задачи, 20 подусловия, 30 дати. Нищо не помня !”. Ако е така, следва въпросът как да увеличим капацитета на паметта?

ŵȽ޹˾

Сугестопедията, като педагогическа система

Написана от 
Оценете
(3 гласа)
Проф. Георги Лозанов

С какво ни привлече идеята за работа по метода на проф. Лозанов?

Вече 19 години в Частно училище и детска градина „Малкият принц” непрекъснатото търсим иновативни подходи за разкриване творческия потенциал на всяко дете.

Стремим се да създадем такава среда на материалния и духовния свят на децата, че те да бъдат щастливи. Потърсихме педагогическите технологии на реформаторската и съвременната педагогика. След идеите на Фрeне, Рудолф Щайнер, Амонашвили, Монтесори, Матюгин, Бюзан ... „случайно” попаднахме на сугестопедията като педагогическа система. Огромно бе учудването ни да разберем, че това е уникален български метод. С удоволствие участвахме в международната конференция по сугестопедия през 2009 г., където специалисти от цял свят споделиха невероятни резултати и удовлетворение от прилагане философията на метода, но българското присъствие беше много скромно. Констатирахме, че педагогическите принципи на сугестопедията са много близки до обучението при нас – в рамките на целодневната организация на режима децата и учениците учат, творят, забавляват се и чрез играта овладяват трайни знания – с радост, любов и без умора. Първо започнахме в часовете по самоподготовка и различните школи да прилагаме сугестопедичните принципи. За нас беше огромно удоволствие и чест учители от нашата организация да бъдат обучавани от самия проф. Лозанов.
Дълбок поклон пред неговото дело!

 • За ДОСТОЙНСТВОТО, защото създадения от д-р Лозанов метод вгради българското образование в световните образователни постижения. Даде ни самочувствие и гордост, че сме български учители.
 • За СМЕЛОСТТА да съдействаме за възраждане на метода за бъдещето на българското училище.
 • За ДУХОВНОСТТА - празник на сетивата и изкуството.
 • За ХУМАНИЗМА да обучаваме, да възпитаваме с любов и усмивка.
Прочетена 5173 пъти Последно променена в Четвъртък, 14 Ноември 2013 13:36
Сугестопедията, като педагогическа система - 5.0 out of 5 based on 3 votes
Веселина Дамаскова

Казвам се Веселина Дамаскова. В училище „Малкият принц” ….точната дума не е работя или трудя, а творя, играя, забавлявам се и вдъхновявам като начален учител.

Вижте още

Още в тази категория: Сугестология и сугестопедия »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.