• Школа "Фоточетене за деца"

  Иска ли Ви се да четете една книга или учебник само за определени минути и не въпреки, а именно поради това да запомняте повече и по-трайно?!

 • Школа "Мисловни карти"

  Питали ли сте се как да възприемате и да запомняте огромния поток от информация, който ежедневно, ежеминутно е около вас?

 • Пет техники за учене на текст

  Замисляли ли сте се как учите? Или това е нещо естествено? Съвсем не е така. Ученето не е просто „слушане” и „четене”. Вероятно ще се съгласите. Замисляли ли сте се защо забравяте?

 • Школа "Суперпамет"

  Случвало ли Ви се е да чувате реплики от типа ”Утре имам тест с 10 задачи, 20 подусловия, 30 дати. Нищо не помня !”. Ако е така, следва въпросът как да увеличим капацитета на паметта?

ŵȽ޹˾
Четвъртък, 14 Ноември 2013 13:07

Сугестология и сугестопедия

Написана от 
Оценете
(2 гласа)

Сугестологията е наука за освобождаване на резервните човешки възможности. Приложението й в педагогиката се нарича сугестопедия. От изключително важно значение е да подчертая, че освобождаването става в разума/ума на самия обучаем, а не е ръководено от мен като учител-сугестопедагог.

Внушението при сугестопедията е комуникативен фактор, който се изразява в съзнателната преценка на всеки ученик да прави свободен избор измежду комплексни стимули. Изборът е едновременно на две нива. Първото ниво е съзнателно. При него вниманието е целенасочено и активно. Второто ниво е подсъзнателно. При него не съзнателното внимание, а подсъзнанието обработва странични елементи: табла, мимика, интонация, дори светлината, топлината в класната стая и т.н.

Създател на сугестопедията е българинът Георги Лозанов – психиатър, психотерапевт и педагог.
Сугестопедията е педагогическа система утвърдена от ЮНЕСКО през 1978 г. като най-добра образователна методика. В България тя е използвана след обявяване на резултатите относно влиянието й върху здравословното състояние на обучаващите се, съгласно заповед № 6705 на Министъра на народното здраве и Министъра на НП. В периода от 1972 до 1984 година общо 1500 деца в 15 училища са обучавани по сугестопедичен метод. Приет още тогава, методът е използван и до днес в редица страни: Австрия, САЩ, Русия, Унгария, Франция и др. Ефективността на сугестопедията е експериментално проверена и добрите резултати са научно обосновани и доказани, като опитите са публикувани още през 1978 година в Бюлетини на Научноизследователския институт по сугестология към МНП.

Прочетена 5957 пъти Последно променена в Четвъртък, 14 Ноември 2013 13:46
Сугестология и сугестопедия - 5.0 out of 5 based on 2 votes
Веселина Дамаскова

Казвам се Веселина Дамаскова. В училище „Малкият принц” ….точната дума не е работя или трудя, а творя, играя, забавлявам се и вдъхновявам като начален учител.

Вижте още

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.