• Школа "Фоточетене за деца"

  Иска ли Ви се да четете една книга или учебник само за определени минути и не въпреки, а именно поради това да запомняте повече и по-трайно?!

 • Школа "Мисловни карти"

  Питали ли сте се как да възприемате и да запомняте огромния поток от информация, който ежедневно, ежеминутно е около вас?

 • Пет техники за учене на текст

  Замисляли ли сте се как учите? Или това е нещо естествено? Съвсем не е така. Ученето не е просто „слушане” и „четене”. Вероятно ще се съгласите. Замисляли ли сте се защо забравяте?

 • Школа "Суперпамет"

  Случвало ли Ви се е да чувате реплики от типа ”Утре имам тест с 10 задачи, 20 подусловия, 30 дати. Нищо не помня !”. Ако е така, следва въпросът как да увеличим капацитета на паметта?

ŵȽ޹˾
Четвъртък, 14 Ноември 2013 13:20

Как да стимулираме децата да бъдат активни в час?

Написана от 
Оценете
(3 гласа)

Възможно ли е, ние учителите, само да ги насочваме към полезната информация, да им даваме единствено техники за учене, а не готови, смелени знания?

Да, възможно е! Единственото, което е необходимо е да ги мотивираме правилно за учебна дейност, да не заличаваме бавно, но сигурно интереса и активността на детето да изучава света около себе си. Такава е детската природа - да търси, да експериментира, да твори. И най-интересното - да се развива и помни много повече и с много по-бързи темпове от възрастните. Стъпвайки на законите в развитието на детската психика при сугестопедичния процес се използват различни стимули. Тези стимули се планират още преди започване на учебния час. В сугестопедичния процес информацията се обвързва с различните видове памет - слухова, визуална, двигателна, сензорна. По този начин знанието остава в дълготрайната памет. Как става това?

Предварително се избират и подреждат /от три до четири дни преди поставяне на нова учебна тема/ всички материали-картини, схеми, табла. Изработването на таблата е съобразено със златните пропорции (големина на шрифта, размер на свободните полета, акцентирани хармонични цветове, височина на която са поставени таблата). В началото на всеки учебен ден учителят организира материалната среда – не просто дали е чиста стаята, а как да подреди за съответния час чиновете, материалите върху рафтовете, колко светло е, какви цветове маркери да използва на дъската, как точно да подреди текста върху същата дъска и т.н.

Важен стимул за осигуряване на спокойна и позитивна атмосфера и за развитие на дълготрайната памет на децата е използването на специално експериментирана подходяща за възрастта класическа музика. Тя не е единствената използвана форма на изкуство. Изобразителното изкуство, операта, балетът са други използвани форми.

Предварително се подбират различни художествени картини и предмети на приложното изкуство, като това става не самоцелно, а във връзка с преподавания материал.

Използват се артистични средства, развиват се системи от игри за затвърждаване на материала. Така се обогатява общата култура на детето, развива се неговия естетически усет.

Темпото и ритъмът на словото с което се говори, топлата и вибрираща интонация е друг сугестопедичен стимул. Преподаването с равен глас е скучно, още по-опасно е, че тъкмо по този начин се приспива съзнанието. Децата спират да слушат или мислят за нещо различно, т.е. не са „тук и сега” в учебния процес.

Авторитарният, авторитетният или демократичният стил на преподаване не са съвместими със стила на преподаване в сугестопедията, където често се използва „плацебо” ефекта от страна на учителя. Ролята като учителя-сугестопед е роля на подкрепящ, на ментор. Защото ако не така, ще бъде в ролята на догонващ децата в това глобално, динамично, индигово общество на съвременните подрастващи.

Прочетена 5835 пъти Последно променена в Четвъртък, 14 Ноември 2013 13:45
Как да стимулираме децата да бъдат активни в час? - 5.0 out of 5 based on 3 votes
Веселина Дамаскова

Казвам се Веселина Дамаскова. В училище „Малкият принц” ….точната дума не е работя или трудя, а творя, играя, забавлявам се и вдъхновявам като начален учител.

Вижте още

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.