• Школа "Фоточетене за деца"

  Иска ли Ви се да четете една книга или учебник само за определени минути и не въпреки, а именно поради това да запомняте повече и по-трайно?!

 • Школа "Мисловни карти"

  Питали ли сте се как да възприемате и да запомняте огромния поток от информация, който ежедневно, ежеминутно е около вас?

 • Пет техники за учене на текст

  Замисляли ли сте се как учите? Или това е нещо естествено? Съвсем не е така. Ученето не е просто „слушане” и „четене”. Вероятно ще се съгласите. Замисляли ли сте се защо забравяте?

 • Школа "Суперпамет"

  Случвало ли Ви се е да чувате реплики от типа ”Утре имам тест с 10 задачи, 20 подусловия, 30 дати. Нищо не помня !”. Ако е така, следва въпросът как да увеличим капацитета на паметта?

ŵȽ޹˾
Четвъртък, 14 Ноември 2013 13:36

С какво е уникален този метод?

Написана от 
Оценете
(2 гласа)

Сугестопедията е педагогическа система, утвърдена от ЮНЕСКО през 1978 г. като най-добра образователна методика.

В България тя е използвана след обявяване на резултатите относно влиянието й върху здравословното състояние на обучаващите се, съгласно заповед № 6705 на Министъра на народното здраве и Министъра на НП. В периода от 1972 до 1984 година общо 1500 деца в 15 училища са обучавани по сугестопедичен метод. Приет още тогава, методът е използван и до днес в редица страни: Австрия, САЩ, Русия, Унгария, Франция и др. Ефективността на сугестопедията е експериментално проверена и добрите резултати са научно обосновани и доказани, като опитите са публикувани още през 1978 година в Бюлетини на Научноизследователския институт по сугестология към МНП. Днес в България този български метод е забравен и извън сегашния образователен модел.

Развитието на възможности за учене и следователно необходимостта от нови стратегии, както и качествено образование, адаптирано към потребностите на обществото са ключови теми на съвременната образователна политика в страните от ЕС. А създателят на сугестопедията, българинът Георги Лозанов, още преди 40 години пише: „Увеличаването на усвояваната за единица време полезна информация, намаляването на вредните ефекти от обучението и ускореното творческо развитие на личността са несъмнено измежду важните въпроси, които стоят пред съвременната педагогика” . При сугестопедията се изисква реална хуманизация на обучителните процеси, следователно и на взаимоотношенията в групата. Изисква се повишаване самочувствието на участниците, създаване на положителна нагласа към преподавания материал и учителя, разширяване на светогледа, стимулиране и удовлетворяване на естетическите потребности на личността, подобряване на уменията за хармонично общуване и разкриване на богатството на всяка една личност. Естествено е продължението на тези взаимоотношения и извън определената група, извън училищната среда. Постепенно може да бъде изградена и затвърдена нова по-хуманна култура на междуличностно общуване, без психическа и физическа агресия, не само на територията на училището, а и извън него.

Прочетена 5805 пъти Последно променена в Четвъртък, 14 Ноември 2013 13:45
С какво е уникален този метод? - 5.0 out of 5 based on 2 votes
Веселина Дамаскова

Казвам се Веселина Дамаскова. В училище „Малкият принц” ….точната дума не е работя или трудя, а творя, играя, забавлявам се и вдъхновявам като начален учител.

Вижте още

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.