bgzh-CNendekkrutrukuz

София Василенко

София Василенко - Частна детска градина "Малкият принц"

С помощта на моите учители и съученици се научих да говоря български, намерих си добри приятели и съмишленици и започнах да се чувствам на мястото си.

Представете се като личност, творчески път, настояща реализация

Казвам се София Василенко. Родена съм в Казахстан, но по-голямата част от живота си съм прекарала в България - страната, която сега наричам свой дом. На 19 години съм, завърших IT гимназия "Антоан дьо Сент-Екзюпери" миналата година. В момента започвам втория си семестър в австрийския университет Alpen-Adria-Universität Klagenfurt, следвайки специалност “Международен бизнес и икономика”.

Колко години бяхте част от училищната общност на Частно езиково училище и детска градина "Малкият принц" и IT гимназия "Антоан дьо Сент-Екзюпери"?

10 незабравими години. Започнах обучението си в “Малкият принц” в средата на втори клас и останах чак до дванадесети. Миналата година завърших като Отличник на випуск 2022.

Споделете спомени, мисли, емоции и чувства, които и днес вълнуват сърцето Ви.

Училище “Малкият принц” бе първото място, където се озовах, когато се преместих в България. Тогава на български знаех само думата “здравей” и всичко наоколо ми се струваше чуждо и страшно. Когато обаче престъпих прага на училището, бях посрещната с аромат на мандарини и детски смях и изведнъж тази непосилна задача “да станеш свой сред чуждите” се оказа постижима. С помощта на моите учители и съученици се научих да говоря български, намерих си добри приятели и съмишленици и започнах да се чувствам на мястото си.

Години по-късно вече активно взимах участие в най-различни извънкласни дейности и представлявах България по международни конкурси и проекти. Тези мигове са безценни и винаги с топлина ще нося в себе си спомена за всички училищни дейности и времето, което прекарах с приятелите си. Благодарение на възможностите, предоставени ми от училището, успях да посетя Португалия по проект на Еразъм+, заедно с други мои съученици, станах посланик към Международната награда на херцога на Единбург-България и спечелих трето място на международния конкурс на НАСА за космически колонии. Всичко това постигнах благодарение на изключителната подкрепа на моите преподаватели, г-жа Петрова и милите ми съученици. Сега, след като отново смених страната, където живея и пак “започвам всичко наново”, опитът, който получих в училище ми дава куража, че ще мога да се справя с всичко, което ми се изпречи на пътя.

Кои от ценностите и качествата на “Малкият принц” споделяте в живота си?

В училище намерих своя глас. Научих се да отстоявам позицията си и да защитавам това, в което вярвам. Научих се да не бъда безучастна в собствената си съдба, а сама да градя бъдещето, което искам да виждам. В “Малкият принц” най-вече се научих да бъда себе си.

Бихте ли отправили поздрав, идея, послание за 30-годишнината на "Малкият принц"?

Пожелавам на целия екип на училище и детска градина “Малкият принц” и IT гимназия "Антоан дьо Сент-Екзюпери" още много години творчество, знания и нови върхове. Бъдете смели и знайте, че вашата мисия с всеки ден прави света едно по-добро място. Бъдещето се нуждае от будни, енергични и креативни хора, които носят в себе си чувство за съпричастност и достойнство. Бъдещето се нуждае от Личности на успеха!

Още интервюта!