bgzh-CNendekkrutrukuz

В подготовка за първи клас

26Ян2015

В подготовка за първи клас

 7318  

5 1 1 1 1 1 Рейтинг 5.00 (2 гласа)
Месец януари с подготвителен клас и четвърта група в Частна детска градина "Малкият принц"

След приключване на дългата коледна ваканция, децата от подготвителен клас и четвърта група, с учители Надежда Йорданова, Росица Русева и Ани Петкова и Зорница Русева, се върнаха заредени с нови сили и енергия, готови за забавления и трупане на нови знания.

{socialbuttons}

Месец януари не ни изненада със сняг, но ние продължихме да играем любимите си зимни игри навън в огромния ни двор, който ежедневно ни предлага богати възможности за игра и за провеждане на педагогически ситуации по физическа култура на открито.

През месец януари стартира и адаптационна програма на подготвителните групи, която осигурява плавно и безстресово преминаване в I клас на бъдещите ученици през следващата учебна година. И през този месец акцентът бе поставен върху ограмотяването на децата, наред с ежедневните дидактични и интерактивни игри по ибразователните направления, правихме упражнения и по методиката на Глен Доман - един от основателите на Института за развитие на човешкия потенциал във Филаделфия.


Децата проявиха интерес към новия за нас подход и с удоволствие се включваха в разнообразните упражнения. По български език и литература наблегнахме на подготовката за четене и писане, децата с лекота произнасят правилно и диференцират различни звукове в думата, както и разпознават и изписват техните букви. Научихме се да се ориентираме в пространството на тетрадка с тесни и широки редове, както и да пишем букви, срички и думи в нея. Научихме наизуст няколко стихотворения, с които приканвахме Баба зима да ни зарадва с пухкав сняг…


По образователно направление математика през този месец затвърдихме знанията си за числовата редица на числата до 10 и въведохме новата терминология,свързана с нови знания за двуцифрените числа. Припомнихме начина на изписване на цифрите на числата. В края на месец януари децата с лекота вече се ориентират в тетрадка с широки квадратчета, стараят се да пазят тетрадките си в естетичен външен вид и придобиха умения за прецизно пренасяне на математическия запис на различни задачи от дъската в тетрадката. С лекота решават задачи с действие събиране и действие изваждане на естествени числа.

Образователните направления Социален свят и Конструктивно-технически и битови дейности бяха обвързани с една обща тема: "Моят календар, моят дневен режим през седмицата". Уточнихме понятия, свързани със знанията ни за дните от седмицата и месеците в годината. Изработихме продукт с практическо приложение, децата самостоятелно си направиха цветна седмична програма, в която всеки отбеляза разнообразните дейности, които извършва всеки един ден от седмицата.

Ежедневните ни и разнообразни дни с редуващи се педагогически ситуации, минутите ни за художествена информация и литература за деца, релаксиращите дейности, игрите по зададени сюжетно - ролеви линии или по собствен замисъл през цялото време бяха съпътствани от обогатените с цветност музикални и танцови уроци, както и от ежедневните ни сутрешни, любими и забавни педагогически ситуации по английски език.


В края на месец януари приключи междинната диагностика, с която се направи моментна снимка на текущите знания, умения и компетенции на бъдещите първокласници. След анализ на резултатите се установи висок ръст на равитие, както в учебната дейност, така и в поведенчески аспект. Общуването между децата е на много добро ниво. Те отлично взаимодействат помежду си, успяват да осъществяват контрол върху собствената си дейност, проявяват съпричастност и отговорност един към друг и истински се забавляват и преживяват радостта на всеки един миг, прекаран сред приятели.

В подготовка за първи клас - 5.0 out of 5 based on 2 votes

Още по темата

Предстоящи събития

 • 24 Фев 2024
  Областен кръг на олимпиада по български език и литература от 09:00ч. до 13:00ч.

 • 24 Фев 2024
  Областен кръг на национална олимпиада "Знам и мога" за 4. клас от 09:00ч. до 10:30ч.

 • 26 Фев 2024
  Открит урок по английски език в група "Звездичка" от 09:00ч. до 10:00ч.

 • 24 Фев - 26 Фев
 • 26 Фев - 01 Мар
 • 03 Мар - 07 Мар
 • 08 Мар - 24 Мар
 • 21 Мар - 31 Мар
 • 30 Мар - 14 Апр
 • 20 Апр - 07 Май
 • 17 Май - 25 Май
 • 25 Май - 26 Май