bgzh-CNendekkrutrukuz

Призови места в литературен конкурс

5 1 1 1 1 1 Рейтинг 5.00 (5 гласа)
Призови места в литературен конкурс - Частно училище "Малкият принц"

Две отличия за ученици на Частно езиково училище "Малкият принц" в Националния литературен конкурс, посветен на Дамян Дамянов.

Тази година се отбелязват 85 лета от рождението на големия български поет Дамянов. В традиционния за сливенската Хуманитарна гимназия конкурс, чийто патрон е творецът, нашите шестокласнички Микаела Павлова и Неда Маргитина бяха отличени с втора и с трета награда. Под ръководството на Диляна Димитрова, те взеха участие в категориите "Поезия" и "Проза" на тема: "В сърцето си да нося обич, а във очите - небеса". С тази изява през втория учебен срок стартира новият курс - "Творческо писане" в училище "Малкият принц".

„В СЪРЦЕТО СИ ДА НОСЯ ОБИЧ, А ВЪВ ОЧИТЕ – НЕБЕСА”

Поздрав
И този ден е мрачен,
поредният – ужасен.
Едно дете ме поздрави
и в миг деня ми проясни.
***
Погледна ме в очи с искра.
Дали не бяха синева?
Тъй пламна в мене доброта,
случайно сякаш на мига.
***
Щом с обич топла е душата,
а нейна сила – чистотата,
превръща мрака в светлина,
в сърце събира небеса.

История
Поглеждам горе – в небесата,
простори дишам! И крилата,
отнасяйки ме там високо,
рисуват чувство в мен дълбоко.
***
Ден светъл – сърцат на емоция,
звучи ми във нежна симфония.
Ала настига ме стара история,
за да ми спомни свойта ирония.
Неда Маргитина, VIа клас

Неда Маргитина, VIа клас

„В сърцето си да нося обич, а във очите – небеса!“

Обичта е това, което осмисля нашия земен живот. Обичта, която изпълва нашите сърца, е причината ние да съществуваме. Тя ни напътства, когато преследваме нашите мечти. Тя е крайна цел и смисъл на всичко, което правим.

От нея черпи сили всяка майка, когато се грижи и защитава своята рожба. Сърцето, пълно с обич, е готово да дарява - прегръдки, нежност и топлина. Но то е готово и за саможертва и лишения, да прости и да се раздава. Хиляди геройства са извършени, защото обичта е давала сила на бащи, владетели и войни. Силата на любовта е спасявала хора, градове, народи. Тя е тази, която пази паметта за безбройни герои и е извор на вечна благодарност за тяхната смелост.

Но любовта е причина и за хиляди беди. Хората често пълнят сърцата си с любов към себе си и към материалните неща. Желанието да притежават и стремежът към величие и власт карат хората да разделят, да отнемат и да погубват. Тази странна обич е причина за чуждото страдание и болка, за липсата на милост и състрадание. Тя е силна и непреодолима и води след себе си самота и огорчение. Но тази обич, макар недостойна и безчестна, е причина за неугасващата сила на любовта към доброто и свободата, към истината и справедливостта. И наш е изборът на коя от тях ще дадем за дом сърцата си.

Сърцето, пълно с чиста обич, ни изпраща своите послания. То е един безкраен океан от мечти, който се отразява в нашите очи. То знае кои са нашите блянове и ни кара да следваме тези, които ни водят по пътя на щастието. Остава само да го послушаме. Понякога пътят е труден и дълъг и често неодобрителните думи на околните заглушават гласа на сърцето. Всичко това ни изкушава да се откажем. Но дори изгубил пътя, накрая всеки разбира, че трябват сила и увереност, за да следваш повика на сърцето. Истински ценните неща, които ни носят щастие, изискват труд и постоянство.

Мечтите ни са желанията, родени в нашите сърца. Когато в края на деня всеки сам остава със своите мисли, гласът на сърцето може да бъде заглушен само от страха. Затова трябва да пълним сърцата с любов и вяра. Когато сърцето прошепва най-съкровените желания, то знае, че там някъде вътре в теб се крие силата, необходима за тяхното сбъдване. Водени от неговата вълшебна сила, вървим по пътя към истинското щастие.

Най-ценното, което можем да носим със себе си, е обичта, скътана в нашите сърца. Тя е истинското богатство, което те следва, дава сили и осветява пътя напред. Там, където те очакват новите надежди и мечти. Тя никога няма да напусне своя дом - сърцето, щом той е светъл и чист. Няма нужда да я търсим, защото тя е навсякъде около нас. Трябва просто да отворим сърцата и да я поканим. Тогава остава да замълчим, да послушаме гласа на нашето сърце и да мечтаем.

И както е казал самият Малък принц чрез мъдростта на Екзюпери - “Най-хубавото се вижда само със сърцето.”

Микаела Павлова, VIа клас

Призови места в литературен конкурс - 5.0 out of 5 based on 5 votes
  • Последни събития
  • Иновативно училище
  • Академия за родители
  • Английски език
  • ФранкофонияГраници

Границите, които поставяме, са уникални, като нас самите. Да поставиш точните граници е изключително важен елемент от всяка връзка, която си изградил или ще изградиш през живота си.

{socialbuttons} Вижте още

Академия

През учебната 2017/2018 година под егидата на „Академия за ефективно родителство“, се провеждаха ежеседмични срещи в група за подпомагане на процеса за ефективно родителско общуване.

{socialbuttons} Вижте още

Тренинг за родители

Общуването отваря и затваря врати, създава напрежение и конфликти, но може да доведе и до усещането за разбиране, споделеност, топлота и приемственост.

{socialbuttons} Вижте още


Вижте още съвети от психолога