bgzh-CNendekkrutrukuz

С възрожденски дух в края на учебната година

5 1 1 1 1 1 Рейтинг 5.00 (2 гласа)
С възрожденски дух в края на учебната година - Частно училище "Малкият принц"

На 14 и 15 юни учениците от 5, 6 и 7 клас на Частно основно училище “Малкият принц” се включиха в традиционната за края на учебната година екскурзия до известни български места.

Този път маршрутът ги отведе в етнографски комплекс “Дамасцена” край казанлъшкото село Суворово и в родното място на Иван Вазов- Сопот.

В първия ден от пътуването си, в сърцето на Розовата долина, между Стара планина и Средна гора, децата имаха възможност за научат любопитни факти за производството на чудодейното българско розово масло - видяха розоварната и невероятния розариум, опитаха и традиционни ястия. На тръгване си направиха и снимки с бронзовите статуи на Бай Ганьо и Алеко Константинов, чието символично присъствие в комплекса подсказва за знаменития сборник с фейлетони “Бай Ганьо” и за прословутите мускали с розово масло, които героят от книгата е тръгнал да продава по Европа.

Посещението в родния дом на Патриарха на българската литература Иван Вазов в град Сопот бе изпълнено с патриотичен плам и възхищение от величието на творческия дух на поета. Погледите в централната зала на музея веднага бяха привлечени от оригиналния стенопис с изображения на Вазов и популярни негови герои - Бойчо Огнянов, баба Илийца, чорбаджи Марко, Рада и др. От разказа за неговия живот учениците научиха малко известни факти за семейството на Вазов ,за писателската му дейност и за отношението на българите към известния поет и писател.

Силно впечатление направиха и запазените ръкописи на Съба Вазова- майката на Вазов, както и някои негови лични вещи.

Калдъръмените улички от къщата музей отведоха децата и до Женския метох, в който са живели Рада Госпожина и Хаджи Ровоама- известни образи от романа “Под игото”. Вълнуващият разказ на сестра Серафима за построяването на метоха, за църквата към него и за една от най-старите лози в България върна сякаш времето назад, в епохата на Възраждането, когато за образованието и българщината се е давало мило и драго.

В китния двор на женския манастир децата получиха и своите бележници. Разбира се, всеки вълнуващ момент от учебната екскурзия беше съпроводен с много снимки.

С възрожденски дух в края на учебната година - 5.0 out of 5 based on 2 votes
  • Последни събития
  • Иновативно училище
  • Академия за родители
  • Английски език
  • ФранкофонияГраници

Границите, които поставяме, са уникални, като нас самите. Да поставиш точните граници е изключително важен елемент от всяка връзка, която си изградил или ще изградиш през живота си.

{socialbuttons} Вижте още

Академия

През учебната 2017/2018 година под егидата на „Академия за ефективно родителство“, се провеждаха ежеседмични срещи в група за подпомагане на процеса за ефективно родителско общуване.

{socialbuttons} Вижте още

Тренинг за родители

Общуването отваря и затваря врати, създава напрежение и конфликти, но може да доведе и до усещането за разбиране, споделеност, топлота и приемственост.

{socialbuttons} Вижте още


Вижте още съвети от психолога