bgzh-CNenrutruk

Устойчиво общество

16Окт2019

Устойчиво общество

 2895  

5 1 1 1 1 1 Рейтинг 5.00 (4 гласа)
Устойчиво общество - Частно училище "Малкият принц"

От 7 до 10 октомври 2019 г. във Финландия се проведе четвъртата работна среща по международен проект ITTC (It’s Time to Care) по програма Еразъм+, с участието на петима представители от Частно езиково училище “Малкият принц”.

Ученици и учители от шест училища-партньори: Финландия, Чехия, Латвия, Португалия, Малта и България представиха работата си по темата “Устойчиво общество” и обмениха опит и идеи за природосъобразен начин на живот.

Посетихме центъра за рециклиране Rosk’n’Roll и еко-фермата Laakspohjan kartano, включихме се в екскурзия без отпадъци до едно от многобройните красиви езера и се забавлявахме с традиционни финландски танци и игри. Представители на местния младежки съвет споделиха, че устойчивото общество се изгражда и поддържа от всички хора и се основава на доверието, активната гражданска позиция и съзнанието. Правилата, толерантността, взаимното уважение и зачитането на личността, се възпитават от най-ранна детска възраст в семейството и са ценности на цялото общество, а творчеството и работата в екип се поощряват винаги и във всичко.

Учениците създадоха свои модели на устойчиви градове, а учителите се запознаха с екологични начини на строителство. Традиционно, всяко училище постави проблеми, засягащи съответната страна, а останалите дадоха своите съвети и идеи за действие. Българската група постави проблема за липсата на места за депониране на опасни отпадъци от домакинствата като ел. крушки, счупени стъкла, ненужни мебели и т.н. Съветите от партньорските училища са недвусмислени: изпращайте писма и съобщения до политиците; организирайте кампания за информиране на обществеността и разяснявайте нуждата от такива места и от правилното изхвърляне на отпадъците; пишете в медиите за проблема и необходимостта от разрешаването му; протестирайте докато се създадат такива.

Наред с работата по проекта, успяхме да се запознаем отблизо с прочутия финландски образователен модел на свобода, толерантност и активно участие в учебния процес. Домакините от гимназията в град Лохя споделиха, че успехът и отличното представяне на тестовете на Пиза за функционална грамотност се дължи основно на доверието в учителя от страна на родителите и обществото. Началното образование е до шести клас, а всеки ученик работи според своите собствени възможности и темпове, тъй като стандартизирано външно оценяване се провежда единствено при завършване на средно образование.

Устойчиво общество - 5.0 out of 5 based on 4 votes
  • Последни събития
  • Иновативно училище
  • Академия за родители
  • Английски език
  • ФранкофонияГраници

Границите, които поставяме, са уникални, като нас самите. Да поставиш точните граници е изключително важен елемент от всяка връзка, която си изградил или ще изградиш през живота си.

{socialbuttons} Вижте още

Академия

През учебната 2017/2018 година под егидата на „Академия за ефективно родителство“, се провеждаха ежеседмични срещи в група за подпомагане на процеса за ефективно родителско общуване.

{socialbuttons} Вижте още

Тренинг за родители

Общуването отваря и затваря врати, създава напрежение и конфликти, но може да доведе и до усещането за разбиране, споделеност, топлота и приемственост.

{socialbuttons} Вижте още


Вижте още съвети от психолога