Фирмата за производство на училищните униформи на ЧЕУ и ДГ "Малкият принц" е с нов адрес. Вижте тук

 • Школа "Фоточетене за деца"

  Иска ли Ви се да четете една книга или учебник само за определени минути и не въпреки, а именно поради това да запомняте повече и по-трайно?!

 • Школа "Мисловни карти"

  Питали ли сте се как да възприемате и да запомняте огромния поток от информация, който ежедневно, ежеминутно е около вас?

 • Пет техники за учене на текст

  Замисляли ли сте се как учите? Или това е нещо естествено? Съвсем не е така. Ученето не е просто „слушане” и „четене”. Вероятно ще се съгласите. Замисляли ли сте се защо забравяте?

 • Школа "Суперпамет"

  Случвало ли Ви се е да чувате реплики от типа ”Утре имам тест с 10 задачи, 20 подусловия, 30 дати. Нищо не помня !”. Ако е така, следва въпросът как да увеличим капацитета на паметта?

Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (26)

Сряда, 29 Май 2013 14:41

Защо Сугестопедия?!

Написана от 
Оценете
(3 гласа)
Защо работя точно по тази педагогическа система? При сугестопедията се изисква реална хуманизация на обучителните процеси, следователно и на взаимоотношенията в класа.
Изисква се повишаване самочувствието на децата, създаване на положителна нагласа към преподавания материал и учителя, разширяване на светогледа, стимулиране и удовлетворяване на естетическите им потребности, подобряване на уменията за хармонично общуване и разкриване на богатството на всяко едно от тях. Степента на удовлетворение от взаимоотношенията със съученици е много висока. Естествено е продължението на тези взаимоотношения и извън класа, извън училищната среда. Осъзнах и вярвам, че сугестопедията може да изгради и затвърди нова по-хуманна култура на общуване между децата, без психическа и физическа агресия, не само в класната стая, не само в училището, а и извън него. Все пак в училище се усвояват знания, умения и компетенции по различни дисциплини. За съжаление често се случва получената оценка да е единствения критерий, по който се съди дали детето успява. Следствията-децата започват да броят колко шестици са записани в бележника, плачат при различно оценяване, страхуват се, блокират при изпитни ситуации. Трудно вярват когато се опитваш да им кажеш, че оценката е само моментно състояние и изразява вложените усилия, че стойността на знанието е в неговото качество и умението да се приложи на практика. За това тук държа да споделя, че нивото на усвояване на учебно съдържание е многократно по-голямо от изискваните стандарти, в същото време се запазва психичното здраве на децата и изконното им желание да се открива света, да се учи. Разкриват се резервите на ума. Какво означава това? Нямам предвид единствено успехите, свързани с количественото оценяване от „Слаб” до „Отличен”. Децата от класа участват в различни школи, някои от тях и в повече от една. И не са принуждавани от родителски амбиции. Просто така искат – да пеят, да танцуват, да свирят на пиано, да рисуват, да плуват, да се явяват на състезания по математика, да изучават допълнително IT, да посещават школа „Интелект”. Всички! От 20 деца в класа - 20 посещават училищни и извънучилищни школи всеки ден, дори и в събота. Без да се уморяват. В училище винаги представят дадените им задания, без да се извиняват, че са били ангажирани. Какво означава това? Само едно-осмислят своето свободно време. Управляват го. Разкриват своите резерви. Тези резултати рефлектират върху желанието на децата да посещават училище и повишава мотивацията им за учене. Философията на учебно-здравословната система на д-р Лозанов ми върна надеждата, че има път, по който мога да настигна като учител съвременните динамични, активни, ментални деца. Споделям това с ясното съзнание, че някои колеги и родители ще приемат достоверността на резултатите. Други вероятно ще откажат да повярват в истинността им. Въпросът доколко сугестопедията ще бъде включена отново в администрираните от МОМН учебни програми или при възможност от децентрализирани решения и автономен избор на образователни методи на регионално и местно равнище, остава отворен.
Прочетена 4827 пъти
Защо Сугестопедия?! - 5.0 out of 5 based on 3 votes
Веселина Дамаскова

Казвам се Веселина Дамаскова. В училище „Малкият принц” ….точната дума не е работя или трудя, а творя, играя, забавлявам се и вдъхновявам като начален учител.

Вижте още

Още в тази категория: « Представяне

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.